Новини

Серамидите: естествената бариера на нашата кожа

Серамидите присъстват натурално в кожата ни и изпълняват бариерна функция. Те представляват компонент с голяма стойност, тъй като действат като защита, регулират хидратацията и в същото време поддържат баланса на епидермиса. Намират се в роговия слой, следователно в най-външната повърхност на кожата. Както подсказва името им, серамидите са восъчни вещества, които имат определена химическа липидна структура. Когато мислим за мазнини или липиди, веднага ни идва на ум нещо негативно, но това не винаги е така. Последните, ако са свързани с кожата, представляват нещо положително, тъй като са синоним на благосъстояние. Всъщност някои липиди осигуряват функционалността на кожната бариера, предотвратявайки проникването на вредни вещества във вътрешните слоеве на кожата, както и предотвратявайки дехидратирането, лющенето и напукването поради прекомерно изпаряване. Основните липиди на епидермалната бариера са 3, а именно холестерол, мастни киселини и серамиди. Всички те образуват един еластичен междуклетъчен „цимент“, който поддържа „тухличките“ на кожата – корнеоцитите в ред, предотвратявайки нейното увисване.

Какво представляват серамидите?

Общо казано – това са липиди (мазнини). Откриват се в клетъчните мембрани, където имат структурни и сигнални функции.

Серамидите представляват 50% от роговия слой на кожата. Заедно с холестерола и мастните киселини те формират липидната матрица, която като лепило държи заедно роговите клетки и осигурява бариерната функция на кожата. Не позволяват прекомерната загуба на влага и пазят от външни замърсители, от проникване на патогени. Освен това поддържат динамиката на жизнените процеси в кожните слоеве. До голяма степен тяхна заслуга е плътността, еластичността и младежкият вид на кожата, също гладкостта, здравината и силата на косата.

Защо намаляват серамидите?

Подобно на колагена и хиалуроновата киселина, с годините организмът постепенно забавя производството на серамиди. Те могат да бъдат увредени при някои заболявания, от прекомерното излагане на слънце, от химикали, от често миене с прекалено топла вода и агресивни препарати, от ексфолиране. Концентрацията им може да намалее при смяната на сезоните и при продължителния престой на сух въздух зимата, както и при грешки в менюто.

Какви са последиците от намалените серамиди?

Когато серамидите са недостатъчни или увредени, кожата губи бариерните си способности, става по-тънка, пропусклива, суха и груба. Лесно дразнима е и зачервена, видимо дехидратирана. Много нежелани състояния, подобно на атопичния дерматит, се свързват с намалените серамиди в роговия слой. Появяват се първите фини линии и бръчки.

Можете ли да се противопоставите на загубата на липиди?  

По правило най-добрата грижа за кожата се случва отвътре навън, в този случай приемането на повече млечни продукти, яйца, соя, кафяв ориз, пшенични зародиши, сладки картофи, царевица и т. н.  Серамиди се съдържат и в  доста растителни масла – от слънчоглед, от коноп, в зехтина и др.

Като допълнение към хранителния режим можете да използвате и подходящи козметични продукти.

Нашите капсули със серамиди могат да бъдат нанесени под всеки крем за ежедневна грижа за подсилване на естествената бариерна функция на вашата кожа.

Капсулите съдържат мощна комбинация от съставки, включително:

  • Ceramide III: Тази съставка поддържа естествената бариерна функция на кожата, запълва фините линии и бръчки и повишава съдържанието на влага в кожата.
  • Провитамин С: стабилно производно на витамин С, което стимулира синтеза на колаген, като същевременно инхибира разграждането на колагеновите влакна за стегната структура на кожата и намаляване на UV щетите.
  • Витамин Е ацетат: Тази съставка неутрализира вредните свободни радикали и предпазва кожата от стресовите фактори на околната среда.
  • Бизаболол: Съставка, която инхибира синтеза на меланин, намалява пигментацията и изсветлява тена на кожата, като същевременно успокоява кожата.
  • Екстракт от хмел: Помага за намаляване на хиперпигментацията за по-равномерен тен.
  • Производно на малонова киселина: Предпазва кожата от липидна пероксидация и намалява ефектите от вредните влияния на околната среда върху кожата.

За оптимална защита срещу UV радиация препоръчваме използването на Фотозащитен крем 30мл, лека като перце емулсия, която може да се прилага под капсулите Ceramide Protection през деня. Разбира се, можете да интегрирате всички останали продукти за грижа на JANSSEN COSMETICS във вашата рутина. 

С капсулите Ceramide care от Janssen Cosmetics можете оптимално да се грижите за зрялата кожа и да подобрите структурата на кожата си. Не се колебайте да опитате тези високоефективни капсули и започнете пътуването към по-здрава и по-млада кожа. Поръчайте днес и изпитайте предимствата на невероятните капсули за грижа за кожата: Капсула Серамиди 30бр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *